Wepixel

Design pentru gesturi

Odată cu mobilul ce a devenit platforma de bază pentru mulți dintre utilizatorii din ziua de azi, gesturile devin din ce în ce mai relevante. Aceste mici acțiuni ce permit interacțiunea cu dispozitivul sunt importante. Totuși, gesturilor li se dă foarte puțină importanță de către utilizatori pentru că pe aceștia îi interesează mai mult rezultatul gesturilor pe ecran.

Ar trebui să știi două lucruri distincte ca să înțelegi pe deplin conceptul gesturilor: mecanica tactilă și activitățile tactile (touch mechanics & touch activities); acestea se referă la gestul de deschidere și rezultatele ce decurg din acest lucru. Gesturile sunt, de asemenea, legate de importanta experiență a utilizatorului pe dispozitiv. Greșește interfața și modul în are utilizatorul folosește gesturile și le distrugi instant experiența. Astfel, gesturile au o importanță uriașă când vine vorba de mobiluri și dispozitive de genul.

Aici e tot ceea ce trebuie să știi despre gesturile de pe mobil:

GESTURILE DEFINITORII

 

Gesturile sunt baza interacțiunii cu dispozitivele mobile. Privește-le ca pe două părți: touch mechanics (TM și touch activities TA.

Prin TM înțelegem ceea ce face utilizatorul pe ecranul său. De exemplu, dacă atingi/apeși (una din cele mai de bază gesturi) pe un meniu, se numește TM.

Activitățile tactile sunt rezultatele TM-urilor. De exemplu, de obicei, dacă apeși de două ori pe un conținut scris, ecranul mobilului va mări porțiunea dorită.

TA-urile pot rezulta, de asemenea, din combinarea mai multor TM-uri. Spre exemplu, înainte să găsești o porțiune din conținutul scris ce te interesează îndeajuns de mult încât să vrei să dai zoom pe acea porțiune, va trebui mai întâi să dai scroll.

TIPURI ȘI EXEMPLE

 

Există multe TM-uri în ciuda faptului că utilizatorii sunt cel mai probabil familiari doar cu tapping-ul (apăsarea) și swiping-ul.

TAPPING

Cel mai popular și de bază gest este tapping-ul care se petrece atunci când atingi ecranul pentru o acțiune ca deschiderea email-ului. Această acțiune este definită de o simplă apăsare a unui deget pe ecran și ridicarea acestuia imediat.

DOUBLE-TAPPING

Mai este și double-tapping-ul, gestul în care apeși ecranul de două ori, de obicei, cu scopul de a mări pagina pe ecran.

SWIPING

Majoritatea oamenilor sunt obișnuiți cu această acțiune. Apeși, miști un element de pe ecran și apoi îți ridici degetul. Un exemplu ar fi când îți deblochezi telefonul (în caz că nu trebuie să introduci un cod).

DRAGGING

E cam același lucru ca și swiping-ul, numai că la o viteză diferită. Spre exemplu se folosește ca să muți iconițele aplicațiilor de pe home page în altă parte.

FLINGING

Foarte apropriat de swipping și dragging este flinging-ul. Din nou, e cam același lucru ca și swiping-ul, dar viteza e diferită. Cu flinging-ul îți miști degetele mai rapid, cam ca atunci când apare postarea cuiva pe care nu îndrăgești foarte mult pe Facebook și vrei să scapi de acea priveliște.

LONG PRESSING

Long pressing este atunci când degetul atinge un element de pe ecran, ține apăsat pentru un moment și apoi se ridică de pe ecran. Un rezultat al acestei acțiuni este deschiderea meniului de copy-paste pentru conținutul unui text.

LONG PRESSING & DRAGGING

Asta se întâmplă când atingi, ții apăsat, muți și apoi îți ridici degetul. Dacă ai rearanjat ordinea aplicațiilor de pe ecranul tău principal, atunci ai făcut  combinația asta de un milion de ori.

DOUBLE-TAPPING & DRAGGING

Asta e un pic mai complicată. Apeși cu degetul pe ecran, îl ridici, apeși din nou, miști și apoi îți ridici degetul pentru ultima oară. Poate apărea când dai zoom pe o parte a unui conținut de pe ecran și apoi micșorezi în altă zonă.

PINCH-OPEN

O altă modalitate pentru a mări pe o parte din conținut este să apeși cu ambele degete simultan pe ecran, apoi le mișcați în direcții diferite și la final le ridicați.

PINCH-CLOSED

Sunt aceeași pași ca și la pinch-open numai că sunt în ordine inversă și au scopul de a da zoom out la conținut.

TAPPING (DOUĂ DEGETE)

Aceeași acțiune ca și la tapping, singura diferență fiind că folosești ambele degete și se folosește la micșorarea ecranului.

SWIPING, DRAGGING OR FLINGING (DOUĂ DEGETE)

Pentru aceasta, trebuie să utilizați două degete pe măsură ce apăsați, mutați și apoi ridicați degetele. Este bine pentru a alege mai multe elemente de pe ecran.

LONG PRESSING & DRAGGING (DOUĂ DEGETE)

Acest gest este bun pentru când lucrați cu o interfață care necesită să rearanjați elementele de listă sau să reordonați cărți într-o colecție.

ROTATION

Uneori veți întâlni conținut ce se mișcă sau animații pe dispozitivul dumneavoastră în care rotația va fi necesară. Când folosiți Google Maps acest gest vă va fi cel mai util.

IMPORTANȚA GESTURILOR
Intregul concept al interfeței de pe telefonul mobil este construit în jurul acestor gesturi. De aceea sunt esențiale pentru experiența utilizatorului. Cu un astfel de spațiu limitat de lucru , designerii și dezvoltatorii trebuie să se asigure în permanență că ei folosesc astfel de gesturi simple în cele mai eficiente și mai inteligente modalități posibile.

Prin memorarea acestor elementele de bază ale gesturilor, designerii vor fi capabili de a crea interfețe mobile și experiențe pe care oamenii le vor iubi.

Wepixel

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most discussed

} /* ]]> */